t: +386 1 839 45 87m: +386 31 644 911

E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

KOTLOVNICA

ISP ogrevanje kotlovnicaNi nujno, da je kotlovnica zaprašen, neugleden element okolja...

Emisije ogljikovega dioksida iz ogrevalnih naprav znašajo letno 200 milijonov ton (od skupno 1000 milijonov ton emisij v CO2) zato ima stroka ogrevalne tehnike veliko odgovornost za varstvo okolja. S kondenzacijsko tehniko se lahko te emisije občutno zmanjšajo.

Viessmann deluje v tej smeri; s kompletno serijo plinskih kondenzacijskih kotlov od 4 do 895 kW je na razpolago okolju prijazna in energetsko varčna tehnika za ogrevanje etažnih stanovanj, stanovanjskih hiš, pisarn, šol ali bolnic.

Kondenzacijska tehnika - nova pot gospodarnosti in varstva okolja

Dokler bodo v uporabi fosilna goriva, emisij ogljikovega dioksida ni možno v celoti preprečiti, ker vsa naravna goriva vsebujejo več ali manj ogljika (C), ki se pri izgorevanju s kisikom iz zraka združuje v CO2. Zmanjšanje emisij CO2 je možno le z varčevanjem z energijo in gospodarnim koriščenjem nosilcev energije.

Merilo za gospodarnost ogrevalnega kotla je nominalni izkoristek. Ta nam pove koliko procentov vnesene primarne energije se pretvori v toploto. Napredne kotlovske konstrukcije to vrednost vedno bolj pomikajo proti 100%.

Že v 80. letih se je pričelo v tej smeri delovati z nizko temperaturno tehniko. Viessmann-ovi nizkotemperaturni kotli prilagajajo toploto zunanji temperaturi, izklopijo, če ni potrebe po toploti in lahko ponovno zaženejo iz hladnega stanja. Na ta način zmanjšujejo izgube in dosegajo normirane izkoristke do 94%. V primerjavi z zastarelim kotlom sodobni nizkotemperaturni kotli prihranijo do 25 do 30% stroškov energije.

Naslednji korak je kondenzacijska tehnika. Pri izgorevanju fosilnih goriv med drugim nastaja vodna para, ki vsebuje precejšen delež toplote, ki se pri običajnih ogrevalnih kotlih z dimnimi plini izgubi skozi dimnik. Prav to t.i. latentno toploto in jo oddajo kotlovni vodi.

S tem temperatura dimnih plinov pade pod temperaturo rosišča vodne pare, ki iz plinastega stanja preide v tekoče - v kondenzat.

S kondenzacijsko tehniko se normirani izkoristek v primerjavi z nizkotemperaturno tehniko poveča za 10%. Tako dobimo t.i. nesmiselne nominalne izkoristke nad 100%, ki izhajajo iz referenčne veličine kurilnosti ali spodnje kurilne vrednosti.

Spodnja kurilna vrednost se je pred okoli 100 leti definirala kot maksimalna količina toplote, ki jo je možno pridobiti iz fosilnih goriv. Toplota, ki jo vsebuje vodna para, se je takrat zanemarila. Ker pa prav ta delež toplote koristi kondenzacijski tehniki, postanejo njeni izkoristki nad 100%. Kondenzacijski kotli lahko imajo izkoristke do 109%.

Bistveni kriterij za visok izkoristek je konstrukcija ogrevalnega kotla s katero je možno izkoristiti čim večjo količino latentne toplote. Odločujočo vlogo imajo pri tem toplotno izmenjevalne površine, kajti slednje prenašajo toploto z dimnih plinov na kotlovno vodo.

Za optimalen prenos toplote in kondenzacijo na celotni ogrevalni površini je Viessmann razvil ogrevalne površine Inox-Crossal ter Inox-Radial, ki so v celoti izdelane iz plemenitega, nerjavečega jekla, ki je odporen proti kondenzatu in zagotavlja dolgo dobo uporabe.

Viessmann nudi inovativne plinske kondenzacijske kotle v vseh območjih toplotne moči: stenske kotle Vitodens 100, 200 in 300 (4-60 kW) in talne kotle Vitocrosal 300 (80-895kW).

Na vrh strani...