t: +386 1 839 45 87m: +386 31 644 911

E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

BIOMASA - Okolju prijazno ogrevanje

ISP biomasa ogrevanje kotlovnicaPosledica sedanjega razvoja industrije in celotnega potrošništva je prekomerno izkoriščanje fosilnih goriv. Pri procesu nastajanja fosilnih goriv se je iz ozračja porabljal ogljikov dioksid, ki se je milijone let shranjeval pod zemeljsko površino (šota, premog, nafta, plin in drugi).

Glede na današnjo porabo fosilnih goriv se CO2 intenzivno sprošča, kar ruši ravnotežje v ozračju, zato se kot posledica pojavlja visoko v atmosferi sloj, ki učinkuje kot topla greda. Posledice so nezadržno ogrevanje ozračja ter klimatske spremembe, katere počasi ter uničujoče vplivajo na vsakdanje življenje. Moderna tehnologija pa nam danes ponuja ogrevalne kotle, ki nadzorujejo izgorevanje goriv. Ti zaradi popolnega izgorevanja pri visokih temperaturah znižajo odstotek ostalih snovi, ki onesnažujejo okolje.

Glavne prednosti ogrevanja z biomaso:

  • manjša poraba goriva zaradi visokih izkoristkov kotlov, ter s tem posledično cenejše ogrevanje
  • moderna tehnologija in konstrukcija
  • prihranek časa pri dnevnem nalaganju goriva, saj se zaradi dograjenih akumulatorjev kotli  naložijo le enkrat do dvakrat dnevno,  lahko pa je nalaganje izvedeno tudi avtomatsko
  • kotli so okolju prijazni, saj pri ogrevanju z biomaso ne obremenjujejo okolja z dodatnimi   emisijami CO2
Peči na trda goriva (polena)

Najnovejši kotli delujejo tako, da najprej iz lesa pridobivajo lesni plin, nato ta izgoreva in ogreva ogrevalno vodo.

Ustrezna peč in primerno dimenzioniran akumulator toplote predstavljata danes najugodnejše izkoriščanje energije.  Sistem na polena je ekonomičen ter okolju in uporabniku prijazen. Kurišče je izdelano iz kakovostnih materialov in je z zunanje strani dobro toplotno izolirano.

Temperatura gorenja je  zelo visoka. V tej fazi  prihaja do suhe destilacije lesa, s tem pa do uplinjanja smol ter eteričnih olj itd.

Gorenje poteka šele v posebno oblikovani izgorevalni komori, kjer ventilator skrbi, da zgorijo vsi ustvarjeni plini. Temperatura izgorevanja naraste preko 1100°C, pri kateri zgorijo tudi vse trde gorljive snovi, ki so v dimnih plinih. V tovrstnih pečeh tako zgori 99,8% goriva.

Po končanem popolnem izgorevanju se dimni plini pri prehodu skozi toplotni prenosnik ohladijo pod 200°C, pridobljena toplota pa ogreje vodo, ki kroži skozi toplotni prenosnik. Toplotna energija, ki se sprosti v razmeroma zelo kratkem času, se shrani v zalogovnik toplote oz. tako imenovani akumulator. Dovolj je, da naložimo gorivo le enkrat na dan, kar je vsekakor lep prihranek časa. Izgorevalni proces je reguliran preko elektronske regulacije, ki nam prikaže tudi, kdaj je potrebno peč ponovno napolniti. Poleg tega obtočna črpalka in regulacija skrbita, da shranjena toplota v akumulatorju ogreva naš dom enakomerno preko celega dne. Zaradi visokih temperatur in dobrega izgorevanja je količina pepela minimalna, tako se izognemo vsakodnevnem čiščenju kotla. 

Ker so izkoristki tako visoki in koncentracije CO2 v dimnih plinih tako nizke, imamo možnost pridobitve  nepovratnih sredstev države.

Peči na pelete 

Peči na pelete lahko brez kančka slabe vesti postavimo ob bok najnovejšim pečem na plin ali olje. To velja tako za udobje ogrevanja, kot tudi za porabo ter emisije. Najnovejši kotli na pelete s spremenljivo močjo delovanja in digitalnimi regulacijami ustrezajo vsem zahtevam najzahtevnejših strank. Avtomatski dozirnik peletov s tedenskim zalogovnikom ter cisterna, ki jo lahko namestimo poljubno v objektu, nam zagotavlja največji možni komfort.

V notranjosti je posebnost peletni gorilnik, ki je zmožen prilagajati moč delovanja glede na potrebo po temperaturi ogrevalne vode. Vklop in izklop peči  se izvaja samodejno. Sam kotel ima na vrhnji strani tedenski shranjevalnik peletov, lahko pa se dopolni s transportnim sesalnim sistemom ter zalogovnikom za sezonsko hrambo pelet.  Kotel je krmiljen z digitalno regulacijo, ki sporoča med drugim tudi podatke o temperaturah v celotnem sistemu ogrevanja in napakah.

Odpadnih produktov, kot je pepel, praktično ni. V primeru, da montiramo še zalogovnik in sesalni sistem pelet, odpade tudi vsakodnevna skrb za dodajanje kuriva. Ker je kurivo odpadni produkt v lesni industriji in je cenovno zelo ugoden in dostopen, lahko s tem sistemom prihranimo več kot 30% stroškov v primerjavi z drugimi sredstvi ogrevanja.

Ob nakupu omenjenih peči iz naše ponudbe imate možnost pridobitve nepovratnih sredstev s strani države.

Na vrh strani...